Zaalhockey

Je hebt normale hockey, maar als het winter is dan is het best wel koud om buiten te hockeyen. Daarom is er zaalhockey. Op deze pagina ga ik uitleggen wat zaalhockey is en wat de regels zijn enzovoort.

Ik leg nu een paar regels uit, laat een filmpje zien en laat foto´s zien.

Er zijn een hoop zaalhockeyregels!

1. Zaalhockey speel je met 6 mensen in het veld. 6 vs 6 dus. Je hebt 1 keeper en 5 spelers. Als opstelling sta je meestal in een dobbelsteen met 5 ogen.

2. Op de bank zitten maximaal 6 spelers en 4 begeleiders. De rest van het team zit op de tribune (of thuis).

3. In de E8-tallen volg je dezelfde regels op een uitzondering na: ze mogen niet hoger dan kniehoogte op het doel schieten voor de veiligheid. Bij de E6-tallen kennen ze de strafcorner en strafbal nog niet, dus dat hebben ze daar ook nog niet. Als een verdediger een overtreding in de cirkel maakt dan mogen de aanvallers 3 meter buiten de cirkelrand uitnemen en ze mogen dan niet direct de cirkel inlopen of pasen.

4. Boven de E8-talen mag je WEL hoog in het goal pushen, ook bij een strafcorner, als het maar niet gevaarlijk voor een speler is (dat je bijvoorbeeld de bal hoog pucht terwijl er op 1 meter afstand een verdediger staat). Als de bal na een schot op doel hoog van de keeper terugkomt (rebound), dan beoordeelt de scheidsrechter of het gevaarlijk spel is voor (mede)spelers. Zo ja, dan strafcorner. Anders gaat het spel gewoon door.

5. Jeugdwedstrijden duren 30 minuten, waarbij de scheidsrechters halverwege de spelers van helft laten wisselen. De tijd en ook de straftijden bij groene en gele kaarten worden bijgehouden door de wedstrijdtafel. Tijdens de wedstrijd wordt de speeltijd niet stilgezet! Topjeugd speelt 2x20 minuten met 5 minuten rust. E6-tallen 2x12,5 met 5 minuten rust.

6. Je mag de bal alleen pushen, niet slaan of flatsen. Om de bal wat meer vaart te geven, mag je vóór het pushen je stick een stukje over de vloer schuiven. Bij overspelen en dribbelen moet de bal over de grond. Bij het stoppen mag de bal een klein beetje opstuiteren (maximaal 30 cm) mits je tegenstander niet in de buurt staat. Anders krijg je een vrije push tegen.

Dit waren een paar regels, maar natuurlijk nog niet allemaal. Je kan nog op andere websites meer informatie vinden en dan heb je in ieder geval hieer al een beetje dingen geleerd over zallhockey. Ik laat nog een filmpje zien van mensen die een zaalhockey wedstrijd spelen.